Op 7 januari 2024 zou de Franse componist Francis Poulenc /fʁɑ̃.sis pu.lɛ̃k/ – een absolute Les Âmes Perdues favoriet – 125 jaar geworden zijn.

Daarom viert Les Âmes Perdues een heel jaar Poulenc in 2024!

2024 wordt een feestjaar vol projecten en speelse probeersels als eerbetoon aan Francis – Poupoule – Poulenc, waaronder vier salons, waarbij we thema’s en rode draden uit zijn leven en werk belichten en bespelen: religie, queerness, poëzie en cabaret. Beginnen deden we alvast op 7 januari met een verjaardagsfeest. Jeweetwel, zo eentje in de namiddag met taart en muziek.

Chantal De Waele interviewde Isaak over ons feestjaar en over onze aankomende soirée “Priez pour paix” – lees het artikel op Klassiek Centraal!

𝔭𝔯𝔦𝔢𝔷 𝔭𝔬𝔲𝔯 𝔭𝔞𝔦𝔵

soirée musicale réligieuse

Op vrijdag 8 maart 2024 zetten we onze uitgebreide (eucharistie)viering van Francis Poulenc verder met “Priez pour paix” – een muzikale soirée rond zijn religieuze werk.

In een kerk. Met nonnen. Homo’s euhhh hobo’s en habijten. Met een lezing over Poulenc’s religieuze epifanie bij de vierge noire van Rocamadour door de enige echte Silvia Terrenzio van Mariatoer. Met scènes uit Poulenc’s legendarische opera Dialogues des Carmélites. Een niet te ontbreken guillotine en een kelkje miswijn in de parochiezaal. 

8 maart. 20u. Heilige Geest Kerk, Mechelsesteenweg Antwerpen. Vrije Bijdrage (richtbedrag €10)

 𝕗ê𝕥𝕖 𝕘𝕒𝕝𝕒𝕟𝕥𝕖

een queer salon

10 mei – 20u30 – het Salon van De Studio 

Na de succesvolle onthoofding van onze gezusters karmelietessen en een behouden bedevaart naar Rocamadour, zijn we toe aan onze derde Hip Hip Poulenc Soirée! Op 10 mei focussen we op de queer’e kantjes van Francis – Poupoule – Poulenc en zijn muziek.

Poulenc was queer – dat staat als een paal boven water. Maar kan je dat horen in zijn muziek? In de teksten van zijn liederen? De thema’s die hij koos? Samen met profdoc Marion Wasserbauer exploreren we zijn oeuvre op zoek naar glitter en vederboa’s.

Marina Garibaldi. Brenda Aerts. Ulysse Belette. Een trio van dragqueens lipsync’t Poulenc:

io voglio fumare langs de wegen van de liefde et les tables vertes de Monte Carlo!

Mitch en Naomi zijn al dan niet tijdelijke pennenvriendinnen en brengen fragmenten uit hun briefwisseling over La Voix humaine. Was Poulenc misogyn omdat hij al zijn vrouwen liet sterven, of was hij aanhanger van the queer cult of the diva, met Denise Duval (de zangeres die al dat sterven mocht belichamen) als zijn ultieme muze? 

Nog op het programma van dit galante feest: breiende poortwachters, borsten die opstijgen als ballonnen, grafiek en erotiek van Jean Cocteau en Fleur de Roeck, lesbische boekhandelaars, verlokkelijke fluitklanken, hysterische telefoongesprekken, een workshop renaissance dansen en een gastoptreden van Amelie Poulainc, maar vooral heel veel muziek!

10 mei – 20u30 – het Salon van De Studio 

Maarschalk Gérardstraat 4, 2000 Antwerpen
Salon tot 23u00, daarna dansen we verder op Poulenc in de bar!

Plaatsen zijn beperkt, dus schrijf je snel in via deze link om zeker te zijn van een plekje!

Met: Tommaso Della Croce, Marion Wasserbauer, Marina Garibaldi, Brenda Aerts, Ulysse Belette, Mitch Van Landeghem, Fleur De Roeck, Silas Martens, Rhea Vanhellemont, Noreen Broeckhove, Anse Kuyl, Lisa Willems, Jeroen Malaise en Les Âmes Perdues.

In samenwerking met De Studio, Antwerp Queer Arts Festival en Koninklijk Conservatorium Antwerpen

Vrije Bijdrage (richtbedrag €10 – cash of payconic)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Hip Hip Poulenc is een ongesubsidieerd project. Als je ons en onze muzikale festiviteiten graag steunt, kan je een donatie doen via gofundme!
 

NL